Üçlü Çıkmaz, ilk olarak Jiraiya, Orochimaru ve Tsunade’nin şiddetli bir savaşta karşı karşıya geldiği Tsunade’yi Arama arcında görülmüştür. Jiraiya ve Tsunade, Katsuyu ve Gamabunta ile Orochimaru ve Manda’ya karşı birlikte savaşırlarken, sonuç yine de üç Sannin arasında bir açmaz olmuştur, bu da her iki tarafın da neredeyse eşit güçte olduğunu ima eder.
Bu kavram, üç tarafın başka bir seçeneği olmadığı için ateşkes yapması gereken bir Meksika Açmazı’na benzer. Ancak Naruto’nun Üçlü Çıkmaz’ı tamamen farklı bir kaynaktan, 17. ve 18. yüzyıllara kadar uzanan Japon el oyunlarından köken alır.
Üçlü Çıkmaz, üç taraflı savaşlarda yaygın bir fenomen olsa da, Naruto bu klasik konsepte sembolik bir dokunuş ekler. Sannin’lerin üç çağrısı, üç farklı hayvanı temsil eden üç farklı el işareti içeren bir tür el oyunu olan Japon Sansukumi-ken oyunlarına dayanır. Naruto, bir yılan, bir kurbağa ve bir sümüklü böceği temsil eden üç el işareti olan Mushi-ken oyununu kullanır.
Yılan kurbağayı yer, ancak sümüklü böcek zehiriyle yılanı çözer. Ancak sümüklü böceğin kendisi de kurbağa tarafından yenebilir, bu da her tarafın birine karşı savunmasız, diğerine karşı ise güçlü olduğu bir açmaz yaratır. Taş, Kağıt, Makas oyunu da hayvanları cansız nesnelerle değiştirerek geleneksel Japon Mushi-ken oyunundan türetilmiştir.
Üç Sannin, Jiraiya, Tsunade ve Orochimaru’nun sırasıyla kurbağa, sümüklü böcek ve yılanı yansıtmasıyla Mushi-ken’in her hayvanını somutlaştırır. Üçlü Çıkmaz durumunda, kurbağa (Jiraiya) yılana (Orochimaru) karşı savunmasızdır, ancak sümüklü böcek (Tsunade) onu çözeceğinden yılan hareket edemez. Sümüklü böcekler aslında yılanları öldürmekle ünlü olmasalar da, hikayenin Japon versiyonu sümüklü böceklerin mukuslarıyla yılanları çözebileceklerini belirtir.
Basitçe söylemek gerekirse, kavram Taş, Kağıt, Makas oyununa daha yakındır, burada taş makası yener, kağıt taşı yener ve makas kağıdı yener. Sansukumi-ken yaklaşık olarak “birbirinden korkan üç kişi” anlamına gelir ki bu, Üçlü Çıkmazı mükemmel bir şekilde özetler. Bir taraf diğerine saldırırsa, üçüncüsü ilk saldırganı yere serer, ancak yalnızca üç taraf da eşit güçteyse. Sannin durumunda, üç üye de eşit güçtedir, bu da Mushi-ken oyununu mükemmel şekilde yansıtır.
Üçlü Çıkmaz kavramını yalnızca Sannin temsil etmez, onların öğrencileri de kendi hayvan çağrılarını miras aldıktan sonra bu kavramı devam ettirir. Dördüncü Büyük Ninja Savaşı’nın savaş alanında Naruto, Sasuke ve Sakura’nın yeniden bir araya gelmesi, Orochimaru’nun yeni nesil çıkmazı yorumlamasıyla sonuçlanır.
Sasuke, Naruto ve Sakura hiçbir zaman üçlü bir çıkmaz gerektiren bir durumda bulunmamış olsalar da, ustalarının öğretilerini ve güçlerini miras almaları onları orijinal üçlünün halefleri yapar.